Iran kallar USA för den store Satan. USA kallar Iran för världens ledande sponsor av terror. Delegationerna Iran och USA är överens om att den nuvarande relationen mellan länderna är mycket instabil. Vad handlar egentligen konflikten mellan USA och Iran om?

USA bröt kärnkraftsavtalet år 2018 med Iran samtidigt som de återinförde sanktioner mot landet. Detta trots att FN:s inspektörer upprepade gånger bekräftat att Iran höll sig till sin del av avtalet. Upphävandet av avtalet ledde till en eskalering av konflikten mellan Iran och USA, där flera regionala och internationella makter är inblandade.
Bakgrunden till kärnkraftsavtalet grundade sig i en rädsla för att Iran skulle utveckla kärnvapen. På grund av denna rädsla införde FN:s säkerhetsråd tidigare sanktioner mot Iran i ett försök att pressa den Iranska regimen att demontera vad flera länder trodde var landets militära kärnkraftsprogram.
Kärnkraftsavtalet innebar att de sanktioner som infördes mot Iran avslutades i utbyte mot att Iran skulle begränsa omfattningen av dess kärnkraftsprogram. Iran hävdar å andra sidan att dess kärnkraftsprogram är enbart för fredliga ändamål, det vill säga för produktionen av kärnkraft, inte kärnvapen. Innan kärnkraftavtalet undertecknades 2015 var Iran redan bundet av icke-spridningsfördraget vilket syftar till att förhindra spridning av kärnvapen i världen. Icke-spridningsfördraget tillåter Iran att ha kärnreaktorer för att producera energi för fredliga ändamål, men förbjuder Iran och andra medlemmar i avtalet att utveckla kärnvapen.

När kärnkraftsavtalet med Iran undertecknades 2015 var Barack Obama USA:s president. Obamas efterträdare, Donald Trump var särskilt kritisk till kärnkraftsavtalet med Iran. Det finns därför anledning att tro att en av anledningar till att USA bröt kärnkraftsavtalet med Iran handlade om Trumps politiska löften om att motsätta sig Obamas avtal.
Delegationen USA ser den nuvarande relationen med Iran som väldigt instabil. De anser att Irans regeringen inte prioriterar folket i första hand. Landets ståndpunkt med Biden som president innefattar att de gärna går tillbaka till det ursprungliga kärnvapenavtalet. De vill se att Iran håller sig till alla punkter som är nedskrivna samt att de inte utvinner stora mängder av uran, som är en viktigt komponent till tillverkningen av kärnvapen.
Delegationen menar att president Biden vill utveckla ett nytt avtal, samt införa restriktioner för Irans missilprogram för att hindra dem från att stödja militära grupper som USA klassar som terroristgrupper.
– Vi känner att det är ett hot om Iran har ett överflöd av uran eftersom de tidigare hotat med kärnvapen, menar delegationen USA.
Delegationen Iran menar likt USA att relationen mellan länderna inte är den bästa, på grund av den rådande situationen i Iran samt tidigare respektive nuvarande sanktioner mot landet. Delegationen menar att de ser väldigt allvarligt på situationen och att de gärna ser att utvecklingen kring kärnkraft blir bättre i Iran samt andra östländer. Delegationen menar att USA inte ser positivt på detta. Iran ser kärnkraft som en väldigt bra energikälla, och ser inget problem med att länder som oss skulle kunna få mer information och forskning inom ämnet.
– Skulle USA släppa sanktionerna mot oss så kan vi samarbeta angående energi. Vi förstår spekulationerna om kärnvapen men det är ingenting vi kan hålla med om, menar delegationen Iran.
Skriven av Klara Kjörk