
Endast en tredjedel av det utlovade stödet gick till länder med utbredd fattigdom, för att hjälpa dem att hantera klimatkrisens förödande konsekvenser. Världens rika länder har åtagit sig att tillsammans avsätta 100 miljarder dollar årligen till länder som är extra sårbara för klimatförändringarna.
I en ny rapport visar Oxfam att det löftet är långt ifrån uppfyllt. Klimatfinansieringen skulle ha uppgått till 83,3 miljarder dollar år 2020 enligt givarländernas egna uppgifter. Däremot avslöjar Oxfams rapport Climate Finance short-changes att det verkliga värdet av klimatfinansieringen endast är en tredjedel av vad länderna själva har rapporterat. Klimatstödet uppgår endast till mellan 21 och 24,5 miljarder dollar. Orsakerna till överrapporteringen är otydliga regler och en överskattning av faktisk klimatfinansiering och att en ökande andel klimatfinansiering, närmare två tredjedelar. ges i form av lån och i allt högre grad som icke förmånliga lån.
Oxfams policychef Hanna Nelson menar att detta svek kommer att få konsekvenser för människor som redan befinner sig i väldigt utsatta situationer. Hon menar att valet att inte stötta länder som är sårbara och utsatta för allt värre torrperioder, cykloner och översvämningar, leder till att deras förutsättningar för att klara nästa kris försämras samt till att deras redan befintliga skulder ökar. Resultatet blir att de mest sårbara länderna fortsatt saknar förutsättningar att hantera och anpassa sig till klimatkrisens allvarliga konsekvenser. Detta resulterar i att de utsatta länderna får det svårare att hantera nästa kris samt ökar deras redan befintliga skulder.
Eftersom merparten av finansieringen består av lån och inte bidrag, vilket gör det svårare för de fattigare länderna att hantera klimatrelaterade utmaningar, fattigdom och ojämlikhet. Klimatfinansieringen är avgörande för att nå Parisavtalets mål samt bromsa klimatförändringarna. Utvecklingsländers klimatmål är förbundna med finansieringen. Om det inte tillhandahålls kommer de länder inte kunna minska sina utsläpp respektive hantera klimatpåverkan.
För att återuppbygga förtroendet för klimatfinansieringen är det av största vikt att detta tas på allvar under kommande klimattoppmöten. Oxfam vill att världens ledare agerar för justera felberäkningarna och se till att länder som är särskilt sårbara för klimatförändringarna får det ekonomiska stödet de har rätt till och behöver om de ska ha en chans att hantera konsekvenserna av klimatförändringarna som de allra minst bidragit till att orsaka från början.
Skriven av Klara Kjörk