DET ARKTISKA RÅDETS MEDLEMMAR OCH DERAS ARBETE

Bild från Pixabay

Under sena 1900- och tidiga 2000-talet har klimatförändringarna blivit en tydlig konsekvens av människans agerande sedan början av industrialiseringen. Arktis är de området på jorden där klimatförändringarnas konsekvenser är tydligast idag. Vem bär ansvaret för att se över Arktis och dess invånare?

Arktiska rådet är ett internationellt samarbete mellan regeringarna i de åtta arktiska staterna, Danmark, Finland, Island, Kanada, Norge, Ryssland, Sverige och USA. Men det finns flera länder som har observatörsstatus vilket innebär att dessa länder kan vara med och delta på möten, exempel på länder med denna rättighet är Frankrike, Italien och Kina. Rådet bildades år 1996 i samband med Ottawadeklarationen. Samarbetet är mest fokuserat på skydd av arktiskt miljö, hållbar utveckling och förbättring av de arktiska invånarnas levnadsstandard. 

Sveriges ansvar och olika grupper inom AR
Sveriges del i samarbetet är att se till att all utveckling i Arktis sker på ett miljövänligt sett och att se till att Arktis för ett hållbart resursutnyttjande. Arktiska rådet består främst av sex arbetsgrupper, ACAP, AMAP, CAFF, EPPR, PAME och SDWG. Dessa gruppers arbete är i stort sett fokuserad på övervakning, klimatfrågor och miljöskydd. Men är även fokuserade på saker som social och kulturell utveckling bland områdets invånare. 

Havs- och vattenmyndigheten
Havs- och vattenmyndigheten har haft en nära koppling till det arktiska rådet. Myndigheten är den svenska ledningen inom gruppen PAME och arbetar ofta tillsammans med flera olika myndigheter som Trafikverket och Sjöfartsverket för att ta beslut inom områden som invasiva arter och marint områdesskydd.

Skriven av Albert Strid