”SÅKLART ATT DET SKA FINNAS JÄMSTÄLLDHET MELLAN KÖNEN”… ELLER?

“Kvinna, liv, frihet” är de slagorden som hörs från Irans gator i hopp om en förändring. Idag är det den internationella kvinnodagen som står för kampen mot den ojämställdhet som råder mellan könen och kvinnors rättigheter.

Bild från Pixabay

Under den allmänna debatten som tog plats igår fick Iran en fråga gällande de hundratals flickor som förgiftats i skolan, vilket Amanda Hällsten skriver i artikeln ”Flickor i Iran förgiftas i klassrum” (Aftonbladet 20220303) har pågått sedan november. De elever som förgiftats av gas ska ha upplevt symtom som andningsproblem, illamående, yrsel och trötthet. Flera av flickorna kollapsade och har fått föras till sjukhus efter vad som beskrivs i artikeln som hänvisar till BBC vara en explosion som medförde en obehaglig lukt.

Amanda Hällsten beskriver att flera av flickorna tidigare blivit utsatta för gasattacker vid protester riktade mot regimen, vilket har skapat misstankar om att attackerna kan vara ett sätt att tvinga flickskolorna att stänga, samt att skrämma eleverna från att delta i politiska protester. Iran hamnar på plats 112 i Globalis Gender Inequality Index som mäter skev fördelning mellan könen och därför har vi intervjuat delegationen Iran för att få svar. 

Hur ser ni på jämställdhet mellan könen?
– Att det finns en skillnad mellan män och kvinnor är vad naturen har bestämt. Att hävda att kvinnor är starkare än män i biologin är inte ett faktabaserat argument. Såklart att det ska finnas en jämställdhet mellan könen, men vi kan inte bortse fakta att det finns skillnader. Biologin gynnar männen på vissa fronter och kvinnan på andra fronter. Oavsett hur mycket man strävar efter att kvinnor och män står lika, så gör dem inte det. Det som gör en kvinna till kvinna och en man till man går inte att ändra på. Du kan inte ändra på dina kromosomer. Du kan inte ändra det faktum att du som man aldrig kan bli gravid, eller du som kvinna aldrig kommer kunna göra andra gravida. I grund och botten handlar det om respekt och säkerhet. Det är kvinnorna som föder våra barn, och för generationen vidare. Vi är därför skyldiga att skydda dem. 

Hur har protesterna under 2022 förändrat ert sätt att arbeta för en bättre jämställdhet?
– Vi är väl medvetna om situationen i landet och förstår problematiken. Vi dementerar påståendena om Mahsa Aminis död. Hennes död är tragisk men visar på att hon dog av en hjärtattack och inget annat. Protesterna orsakar förvirring och onödigt lidande. Det handlar i grund och botten om religion samt kultur. Slöjan är inte en symbol för kvinnors förtryck utan en symbol för frihet då det är kvinnor som bär slöjan, inte slöjan som bär kvinnor. 

Irans kommentar gällande gasattackerna mot flickskolor: 
– Vi bekräftar att det handlar om medvetna attacker. Irans överåklagare har nyligen inlett en utredning då han menar på att det skulle kunna handla om ”uppsåtligt kriminella handlingar”. Vi rekommenderar därför att man bör, för flickor och kvinnors säkerhet, eventuellt stänga ner alla skolor, och då särskilt flickskolorna då de är dem som utsatts mest. Detta är otroligt sorgligt för oss och vi hoppas på att kunna få ett slut med gift attackerna.

Skriven av Stefhanie Manalili Andersson