Det första på dagordningen i morse var resolution nr 2 som innebär att kärnkraft bör klassas som en hållbar energikälla. Författarlandet Ryssland började med att presentera resolutionen som en möjlighet till att nå 1.5 graders målet som sattes av FNs klimatpanel IPCC.

Den ryska federationen har sedan 2003 drivit en klimatpolitik som strävar mot att med hjälp av kärnkraften kunna fasa ut andra mer skadliga energikällor som kolkraft. Något som även Kina, Brasilien, Nigeria, Turkiet och Iran ställer sig bakom i deras tal för utveckling av kärnkraft. De sex ovanstående länderna förespråkar om kärnkraftverkens pålitlighet och jämna energiförsörjning, något som dem menar att sol, vatten och vindkraftverk saknar.
Kärnkraftens förödande historik i t ex Tjernobyl bemöts av författarlandet med en förhoppning om att ta med sig de misstag som ledde upp till olyckan den 26 april 1986 i utvecklingen av nya tekniker och säkerhetsregler som nu ska införas.
– Kärnkraft innebär risk för farliga utsläpp, radioaktivt avfall och olyckor, detta planerar vi självklart inte ska hända, säger Rysslands delegation i försvar till kritik mot kärnkraftens risker.
Mot resolutionen höll Danmark, Nederländerna, Kuba och Italien var sitt tal där de poängterade ut riskerna som tillkommer kärnkraftsanvändning. Italien föreslår istället för en framtid där sol, vind och vattenkraft ska vara de primära energikällorna och något som bör satsas på. Därmed lägger de också förslag om bidrag till de länder som inte har möjlighet att på egen hand finansiera utvecklingen av sådana energikällor. Till sist påpekar dem möjligheten att lagra energi från sol-, vatten- och vindkraftverk i batterier respektive med hjälp av vätgas.
”Detta gör det möjligt att spara energi till dagar med mindre energiproduktion, samt sälja till andra länder” säger delegationen Italien i deras tal mot att klassa kärnkraft som en grön energikälla.
Danmark och Kuba uppmanar i sitt tal att rösta nej till resolutionen med tanke på brist av information kring säkerheten med kärnkraftverk och riskerna för kommande generationer.
Med nio röster för, åtta emot och åtta som avstår antog FNs generalförsamling härmed resolutionen om kärnkraft ska klassas som en hållbar energikälla.
Skriven av Tove Remper