Idag, den 8 mars, är det inte vilken dag som helst det är nämligen den internationella kvinnodagen! Detta är inte bara en dag för att fira hur långt vi kommit på vägen utan även en dag för att uppmärksamma kvinnors kamp för en egen rätt i samhället.

1977 gick resolutionen om ett allmänt firande av kvinnors rättigheter den 8 mars igenom men historien bakom sträcker sig mycket längre än så. Under den demokratiska rörelsen i New York på 1800-talet grundades kvinnorörelsen, efter det har olika datum representerat olika händelser, demonstrationer och möten för att föra kvinnors röster ut i samhället.
Men den 8 mars är inte en manifestation för de mänskliga rättigheter som dagligen kränks. Det finns heller inget monument för de miljontals flickor och kvinnor som fått sätta livet till just för att de föddes som kvinnor. Utan en påminnelse om det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället och en hyllning till alla som fortsätter driva kampen om grundläggande levnadsvillkor oavsett kön. 8 mars är kvinnorörelsens kampdag.
Vi på Förenta Nyheter frågar FNs delegationer om deras arbete för kvinnor som lever under förtryck. I toppen på Globalis Gender Inequality Index hittar vi de Nordiska länderna Danmark, Norge och Finland samt Nederländerna.
Hur jobbar ni för att upprätthålla detta i Finland?
– Det är ju en väldigt viktig fråga för oss och har detta i åtanke runt allting som vi diskuterar som land, så för att upprätthålla det har vi det alltid i åtanke oavsett vilken fråga det gäller. Sen att när vi märker att det går i fel riktning eller stöter på problem, då lägger vi om våra resurser, ändrar om, diskuterar. Det kommer alltid vara en fråga vi prioriterar.

Finland är stolta över deras position samtidigt som de är medvetna om att det finns orättvisor som fortfarande behöver bekämpas.
Ser ni att kvinnor drabbas mer av klimatförändringarna? Vad beror detta på?
– Då kvinnor redan är en väldigt utsatt grupp, framförallt Afrikanska länder, där klimat konsekvenserna tar hårt på hushållen. Då kommer det vara flickorna som kommer tas hem för att stötta upp eller bli bortgifta för att få ekonomin att gå runt. Dessutom är det i huvudsak kvinnan som i många utsatta länder har ansvar för att försörja familjen, som har hand om jordbruket vilket gör att de blir extremt beroende av naturresurser och klimatet. Så när klimatet drabbas drabbas även kvinnor.
På en tionde plats landar nationen Storbritannien, som själva påpekar att kvinnorättsrörelsen sakta men säkert går mot framgång och hoppas på en ljus framtid för kvinnor världen över.
Ni hamnar inte så långt upp på Globalis Gender Inequality Index, i vilka områden ser ni brister gällande jämställdheten mellan könen inom ert land? Hur planerar ni att förbättra detta?
– Svår fråga, t ex inom arbetsmarknaden där vissa jobb är mer mansdominerade och kvinnor inte har samma förutsättningar eller lön som män. Detta är självklart något Storbritannien jobbar med konstant för att förbättra, trots att man i dagens samhälle kan tycka att det borde vara helt jämställt.
Stormakternas svek mot kvinnor världen över
Världens stormakter har, vare sig de gillar det eller inte, en sak gemensamt; en bristande social jämställdhet mellan kvinnor och män. Ryssland, Kina och USA hamnar alla tre nära varandra i mitten på Globalis Gender Inequality Index. USAs delegater menar att det är de olika staternas lagsystem som gör de extra komplicerat att reglera just jämställdheten som helhet i landet. Men nekar inte till att det finns förbättringspotential i många.
I vilka områden ser ni brister gällande jämställdheten mellan könen inom ert land? Hur planerar ni att förbättra detta?
– På grund av våra många stater och deras olika lagsystem skiljer det sig beroende på vart man befinner sig, därför kan inte president Joe Biden reglera alla stater. Däremot jobbar han flitigt för att t ex få tillbaka aborträtten.
Ser ni att kvinnor drabbas mer av klimatförändringarna? Vad beror detta på?
– Ja, kvinnor utgör en majoritet för världens fattiga, kvinnor är i större utsträckning fattigare i allmänhet och drabbas därför hårdare eftersom de inte har råd med samma skydd och tillgångar.
Ryssland vars samhälle är präglat av traditionella och konservativa regler där kvinnor förväntas att ansvara för familjen och barnen. Detta sätter kvinnor i ett underläge då deras utbildning samt karriär hotas av brister i lagstiftningen.
I vilka områden ser ni brister gällande jämställdheten mellan könen inom ert land? Hur planerar ni att förbättra detta?
– Vi ser inte några brister och anser inte att kvinnor befinner sig i en utsatt situation.
Ser ni att kvinnor drabbas mer av klimatförändringarna? Vad beror detta på?
– Enligt oss har inte kvinnor varken sämre eller bättre än någon annan.
Kina har valt att inte ställa upp på intervju.
Hur kvinnors framtid i världen ser ut går inte att förutspå, den enda slutsatsen som går att dra är att kampen för kvinnors rättigheter fortfarande är högst relevant.
Skriven av: Tove Remper