Mikaela Trouvé arbetar som en av Sveriges ständiga representanter i utrikesdepartementet där hon representerar Sverige i alla FN-organ. Under sin gymnasietid var hon med i Lerums gymnasiums FN-rollspel, nu berättar hon hur FN-rollspelet har hjälp henne i sitt nuvarande yrke samt ger tips till årets delegationer.

Mikaela Trouvé kommer från Lerum och började på “JM” som samhäll-media linjen kallades då. Efter hon tog studenten 2015 började hon läsa till politisk kandidat med särskild inriktning på internationella relationer samt miljöpolitik i Lund. För tillfället läser Mikaela master på försvarshögskolan med fokus på säkerhetspolitik, vilket har lett henne till där hon är idag, Sveriges ständiga representation i Genève. Detta är en gren i utrikesdepartementet, de som arbetar där representerar Sverige i alla FN organ och internationella organisationer som finns där.
Mikaela anser att FN-rollspelet på Lerums gymnasium har hjälpt henne med det hon jobbar med nu. Hon känner igen det hon är med om varje dag i FN-rollspelet. Mikaela berättar att hon sitter i konferenser med alla medlemsländer bakom sina skyltar och tilltalar ordföranden precis som i rollspelet. Vi pratar med varandra på ett trevligt, formellt språk vilket inte är något främmande eftersom det var så vi fick lära oss under rollspelet.
– Trots att de organen jag är i inte jobbar med resolutioner på samma sätt så speglar rollspelet verkligheten väldigt bra, vilket är kul att se!, berättar Mikaela.
Mikaela representerade USA under FN-rollspelet och minns tydligt hur hennes delegation satt och diskuterade vilken amerikansk attityd de skulle ha. Alla deras uttalanden speglade taktiken de hade valt baserat på verkligheten.
– Även fast det känns som man spelar under rollspelet så är det så det fungerar i de kongresser jag har varit med i nu också, säger Mikaela.
De största skillnaderna mellan FN-rollspelet samt Mikaelas arbete anser hon är att allting går fortare under rollspelet. På hennes avdelning har man inte kommit fram till ens arbetsprogram de senaste 26 åren. Därför tycker Mikaela att rollspelet kan vara roligare eftersom det inte blir lika långtråkigt.
– Det blir väldigt tradigt eftersom vissa inte accepterar småsaker som ordval, scheman, ordföranden och enstaka punkter, menar Mikaela.
Mikaelas bästa tips till årets delegater är att bestämma sig för en strategi och köra på den.
– Det blir roligare om man då håller sig till den strategin man har bestämt från början, Kör all in! säger Mikaela.

Skriven av Tove Remper och Klara Kjörk